Postup přípravy
Připravíme si marinádu a namočíme do ní maso nařezané na řízky, popřípadě jemně naklepané. Necháme v marinádě tak dvě hodiny a poté je zprudka opečeme na pánvi a odložíme do tepla. V druhé pánvi na sucho zkaramelizujeme cukr, zalijeme pomerančovou šťávou, karamel rozpustíme a do tohoto základu přidáme podusit pomerančová kolečka /tak cca 5 min/, které také vybereme a dáme do tepla. Do omáčky přidáme pomerančový džem, solamyl rozmíchaný ve vodě, necháme převařit a na konec rozpustíme na zjemnění v omáčce máslo. Maso podáváme s rýží, bramborami nebo hranolkami polité pomerančovou omáčkou a ozdobené podušeným pomerančem.
Postup přípravy
Petrželku opláchněte, 4 snítky odložte stranou na ozdobu a zbytek nasekejte najemno. Z citronu vymačkejte šťávu. Druhý citron důkladně omyjte a nakrájejte na tenké ozdobné plátky. Maso rozklepejte dotenka, osolte a opepřete. Polovinu másla s olejem rozehřejte na pánvi. Když začne tuk pěnit, vložte do něj plátky masa, opečte je z každé strany asi půl minuty a přendejte je na nahřátý talíř. Do tuku na pánvi přilijte vývar a míchejte, postupně přidejte zbytek másla, část citronové šťávy a nasekanou petrželku. Do nálevu vložte maso, prohřejte ho a dochuťte podle potřeby zbytkem citronové šťávy, solí a pepřem. Rozdělte na porce a ozdobte plátky citronu a petrželkou. Podávejte s bílým pečivem a zeleninovým salátem. Výbornou přílohou jsou také brambory vařené nebo pečené se snítkou rozmarýnu.
Postup přípravy
Maso lehce naklepejte. Posypejte špetkou soli a pepřem z obou stran. V míse smíchejte kuřecí vývar, prolisovaný česnek, chilli vločky a tymián. Kovovou mřížku v troubě posuňte do spodní třetiny a troubu předehřejte na 190 °C. V pánvi rozehřejte jednu lžíci oleje. Přisypejte žampiony a restujte dohněda asi 3–4 minuty. Poté je přendejte na talíř. Rozehřejte na pánvi zbývající lžíci oleje a zatáhněte maso z obou stran. Vyndejte z pánve a přendejte na talíř. Snižte plamen a přisypejte do pánve šalotku s připravenou směsí z vývaru. Omáčku redukujte asi 8–10 minut, případně dokud nezbyde na přibližně 1/3 hrnku. Jakmile zhoustne, sundejte z plamene, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Když je pánev mimo žár, přidejte smetanu, žampiony a promíchejte. Pánev vraťte na plotnu asi na 30 sekund, ale omáčka se nesmí vařit. Opět pánev sundejte z plotny, vraťte do ní kuřecí prsa a přelijte je omáčkou i svrchu. Vložte do trouby na 5–8 minut, dokud nebudou prsíčka úplně propečená. Servírujte posypaná petrželkou.
Postup přípravy
Kuřecí maso očistěte a namelte najemno v mlýnku nebo rozmixujte v mixéru typu sekáček. Stejně tak rozmixujte cibuli a česnek. Petrželku nakrájejte najemno. Vše promíchejte s vejcem, sušeným tymiánem, paprikou, solí, pepřem a moukou. Nechte 30 minut odležet. Z masové směsi vytvarujte mokrýma rukama karbanátky. Grilujte 5 minut na grilu z každé strany. Všechny suroviny na dip smíchejte. Dip se ke karbanátkům perfektně hodí stejně jako pečené brambory, cherry rajčátky, kapary, nakládané okurky a olivy. Brambory můžete připravit tak že je omyjete, promícháte s olejem a solí. Následně je dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 45 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
Postup přípravy
Husu před pečením řádně očistíme. Den před pečením ji vně i uvnitř dobře osolíme a posypeme celým kmínem a necháme v chladu do druhého dne. V den pečení jí vidličkou opatrně propícháme kůži z boku, aby se z ní lépe vypékalo sádlo. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Po chvíli husu podlijeme malým množstvím horké vody, kastrol přiklopíme a husu pečeme podle velikosti (1 hodinu na 1kg váhy) při 160 °C. Během pečení průběžně odebíráme vypečené sádlo a husu jím přeléváme. Asi v polovině pečení ji obrátíme. Až bude maso měkké, husu odkryjeme, slijeme zbytek sádla, zvýšíme teplotu na 180 °C a dopečeme ji dozlatova. Podáváme ji s knedlíky a zelím.